Legjobb hangoskönyvek letöltése, online hallgatása. Ingyenes könyvek olvasása - mp3, pdf e-book

Hangoskönyvek letöltése, hallgatása

Rádiójáték letöltés ingyen

2017. november 29. - Hangoskönyv Online

Rádiójátékok ingyenes letöltése, hangjátékok online hallgatása

- Hangoskönyvek. Sok rádiójáték letölthető vagy meghallgatható az internetről. A Magyar Rádióban régebben rengeteg kitűnő hangjáték készült a világirodalom és a magyar irodalom legjobb alkotásiból, általában remek szereposztásban. Ezek nem hangkoskönyv gyanánt készültek, de digitalizált online változatuk gyakorlatilag ekként kezelhető. Blogunk tematikus oldalain számos regény és dráma érhető el így. Amelyik műnek elérhető a hangjáték-változata, erről a linkről érhető el, KATT:

Rádiójáték letöltés - ingyen hallgatás

radiojatek-online.jpg

Mi a hangjáték vagy rádiójáték?

A hangjáték a magyar Wikipédia szerint saját dramaturgiát igénylő, hangra értelmezett előadás; korábban elsősorban rádiós műfajnak számított, nevezték rádiójátéknak, rádiódrámának, közkedvelt megnevezése volt a   rádiószínház is. Az új típusú hanghordozók megjelenésével váltak népszerűvé a bakelit  lemezre, majd még magnetofon hangkazettára készült dramatizált (vagy csak kifejezően, szereplőként más-más modorban és hangszínben felolvasott) művek (egy időben rendkívül népszerűek voltak a kazettán lejátszható mesék). Később megjelentek a CD-k, multimédiás DVD-k. Manapság leginkább számítógépes tárhelyen, digitális hangfájl formájában fordulnak elő.

A hangjáték a dialógus és a különböző akusztikus hatáselemek használata jellemzi. Szerkezetére, felépítésére éppen úgy jellemzőek az általános dramaturgiai szabályok, mint a többi drámai alkotásra. Sajátossága, hogy a hang az egyetlen kifejezőeszköze, tehát akusztikai jelenségekből áll. Ezek: a beszéd, a zaj, a zörej, a zene és a csend - illetve a legkülönbözőbb effektusok, amelyek korlátlan változatossággal állíthatók elő a digitális technikának hála. Ám bármilyen gazdag legyen is hanganyag, a rádiójátékban legjelentősebb szerepe a beszédnek van, mivel a cselekmény kibontakozását, a konfliktust elsősorban ezek közvetítik.

A Lapoda Multimédia Kislexikon szerint a rádiójáték legkisebb egysége a hangkép.

A hangkép a cselekmény ugyanazon a helyen folyamatosan lejátszódó része. Ha a cselekmény másutt v. más időben folytatódik, akkor új hangkép következik, ezek alakítják ki a rádiójáték ritmusát.

Rádiójáték letöltése, ingyen hallgatás

Néhány irodalmi mű rádióra alkalmazott változatának hangfelvételét alább is elérhetővé tettük:

Karinthy: Utazás a koponyám körül. Hangjáték, rádiófelvétel

Karinthy Frigyes regényét rádióra alkalmazta Kapossy Miklós, a hangjátékot rendezte Marton Frigyes. Az író szerepében Latinovits Zoltán. A Magyar Rádió Karinthy Színpada produkciójában készült és bemutatott rádiójáték hanglemez formájában is megjelent, a Youtube-linkre kattintva ez hallgatható meg:

Rádiókomédia: Örkény István: Tóték

Szinetár Miklós rendezett rádiójátékot a műből Latinovits Zoltán és Szabó Gyula főszereplésével. A rádiókomédiát  1974-ben mutatta be a Magyar Rádió. Szereplők: Latinovits Zoltán (az őrnagy), Szabó Gyula (Tót), Dajka Margit (Tótné), Schütz Ila (Tóték lánya). A hangjáték online meghallgatható itt, KATT:

A bejegyzés trackback címe:

https://hangos-konyv.blog.hu/api/trackback/id/tr5413403665
süti beállítások módosítása