Legjobb hangoskönyvek letöltése, online hallgatása. Ingyenes könyvek olvasása - mp3, pdf e-book

Hangoskönyvek letöltése, hallgatása

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember

2012. október 21. - Hangoskönyv Online

Gárdonyi: A láthatatlan ember. 1: hangoskönyv, 2: rádiójáték, 3: e-könyv


gárdonyi láthatatlan ember hangoskönyv Gárdonyi Géza történelmi regénynek szánta művét, de ma már inkább ifjúsági olvasmánynak számít. A valós történelmi keretek közt játszódó fikciós kalandregény főhőse a görög rabszolgafiú, Zéta, aki urával, Priszkosz rétorral Attila hun uralkodó Tisza menti városába érkezik azzal a céllal, hogy a Bizánci (Keletrómai) Birodalom és a Hun Birodalom helyzetéről tárgyaljanak uralkodójuk megbízásából. A történet azzal vesz fordulatot, hogy Zéta megpillant egy hun leányt, Emőkét, aki iránt olthatatlan szerelemre lobban a szíve, s ez „minden szereplő számára számos kaland és élmény forrása lesz”.

Hangoskönvv online hallgatása: A láthatatlan ember

A youtube formátumban lejátszható hangoskönyv fejezeteit sorrendben megszólaltató lejátszási lista ide kattintva indul (a videoformátum csak hangot tartalmaz):

radio-jatek.jpg

Hangjáték - rádiójáték meghallgatása - letöltése:

Zéta szerepében Kaszás Gergő és Tordy Géza

A Magyar Rádióban készült hangjáték teljes szereposztását, a dramatizált változat készítőit
lásd az oldal alján

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember. Történelmi regény

Az olvasók körében leginkább az Egri csillagok írójaként számontartott Gárdonyi Géza (1863–1922) ma is népszerű regénye, A láthatatlan ember 1902-ben jelent meg először. Szerzője történelmi regénynek szánta, de ma már inkább ifjúsági olvasmánynak számít a kalandos történet, amelynek szövege több e-könyv-formátumban is elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában. Katt a címre:

Gárdonyi: A láthatatlan ember - Pdf könyv letöltése, olvasása

Gárdonyi Géza regénye .html formátumban

A könyv cselekménye, rövid tartalma

könyv: gárdonyi géza lathatatlan emberA cselekmény az V. századi Konstantinápolyban indul, a történet főhőse a trák származású görög rabszolgafiú, Zéta (Teofil), aki már kisgyermekként kénytelen megtapasztalni a helyzetéből adódó kiszolgáltatottságot és az irracionális emberi kegyetlenséget első gazdája házában. Ám egy szerencsés véletlen folytán találkozik a bölcs és humánus Priszkosz rétorral, aki megvásárolja őt Maksziminosztól. Új gazdája hamar a bizalmába fogadja, s nemcsak a ház körüli teendőket bízza rá, hanem a tudományok világába is bevezeti a jó eszű fiút.

Mikor Theodósziusz császár követeket küld Attila, a hun uralkodó udvarába — köztük Priszkoszt, akit elkísér a már felszabadított Zéta — elkezdődik a főhős életének sorsdöntő kalandja. Beleszeret az egyik hun főúr lányába, Emőkébe, s vállalja az újabb rabszolgaságot,  hogy szerelme közelében maradhasson. Miután harcossá képezik, részt vesz a hunok csatáiban, köztük a sorsdöntő catalaunumi ütközetben, és reméli, hogy érdemeiért hamarosan felszabadítják. Ám Attila váratlan halála után rá kell jönnie, hogy erőfeszítései hiábavalóak voltak, Emőke szívét sosem nyerheti el. A lány követi a halálba imádott királyát, ugyanakkor áldozata által Zéta életben marad, s elmenekülhet a hun birodalomból Dzsidzsiával, az iránta igaz szerelmet érző szolgálólánnyal.

Zéta arca mögött Gárdonyi rejtözködik?

A megjelenés óta eltelt több mint száz év során szinte szállóigévé vált a regény előszavában megfogalmazott alapgondolat:

Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arca mögött van. Láthatatlan

Az irodalomtörténet évtizedeken át Gárdonyi alakmását kereste Zéta alakjában, s az író személyes élményeivel, magánéleti kudarcaival magyarázta az alapvetően pesszimista és melankolikus szerelemfelfogást. Mezei József irodalomtörténész szerint azonban Zéta elbeszélése nem pusztán egy szerelem története, hanem elsősorban az ismeretlennel, az emberrel való találkozás nagy lélektani élménye.

A be nem teljesülő vágyakozás irodalmi feldolgozása

Gárdonyi alapos forráskutatást végzett a regény megírása előtt, a hunok életvitelének és szokásainak leírásában a lehető legnagyobb hitelességre törekedett, a szöveg nyelvezete azonban nem archaizáló. Legfőképp az első személyű elbeszélő lírai és árnyalt stílusa teszi a regényt élvezetes, ma is könnyen érthető olvasmánnyá. A láthatatlan ember a be nem teljesülő vágyakozás elévülhetetlen témájának misztikus szerelemfelfogással átszőtt irodalmi feldolgozása, ebből kifolyólag pedig a mindenkori ifjúság érdeklődésére számot tartó, klasszikus érvényű regény.

Gárdonyi a regény megjelenését követően dramatizálta a művet Zéta címmel. A darabot 1905. december 17-én mutatta be a Nemzeti Színház, de nem sokáig maradt műsoron, mivel a remélt közönségsiker elmaradt.

Filmes feldolgozás nem készült a regényből.

Kortársa, Juhász Gyula írta Gárdonyiról:

Mert Gárdonyi Géza, aki szegedi riporterből egri remete lett, igazi költő, a legkülönbek közül, akiket ez a tragikus termékenységű magyar föld termett a világnak. Nem azok közül a poéták közül való Gárdonyi Géza, akik a világot rengetik, akik új törvényeket írnak és régi bálványokat döngetnek. Ó nem! Gárdonyi azok közül való, akikről a hegyi beszéd azt mondja, hogy boldogok a szelídek! Anima naturaliter christiana a Gárdonyi lelke, kedves, csöndes, sírva vigadó, alapjában véve egy jó néptanító lelke, aki azonban az egész magyar nép tanítására hívatott.

A láthatatlan ember. Rádiójáték Gárdonyi Géza regényéből

Hangjáték 10 szereplővel. A láthatatlan ember (1977 ?)
Gárdonyi Géza regényét rádióra alkalmazta: Nagy Gizella
Zenei munkatárs: Takáts György
Dramaturg: Zala Zsuzsa
Rendező: Gál István

Szereplők:

Zéta – Kaszás Gergő és Tordy Géza
Priszkosz – Tyll Attila
Vigilasz – Kaló Flórián
Csáth – Mádi Szabó Gábor
Emőke – Jani Ildikó
Dsidsa – Venczel Vera
Atilla – Nagy Attila
Rika – Sütő Irén
Hun úr – Cs. Németh Lajos
Szabad görög - Verebes Károly
Maximiniesz - Inke László

Forrásaink szerint a Magyar rádióban elhangzott:

I. rész: 1986. szeptember 14, 9:00 Kossuth Rádió
II. rész: 1986. szeptember 21, 9:00 Kossuth Rádió

A rádiójáték 2 részben meghallgatható a  weboldal fentebbi részén található linkekre kattintva - lásd a régi rádiókészülék képét. Jó szórakozást!

Kulcsszavak Google kereséshez: gárdonyi géza, magyar irodalom, klasszikus művek, történelmi regény, kalandregény, kötelező olvasmány, gárdonyi_géza, 19. századi írók, huszadik századi magyar irodalom, hangoskönyvgardonyi_geza_a_lathatatlan_ember_radiojatek - hangjáték, pdf mp3

A bejegyzés trackback címe:

https://hangos-konyv.blog.hu/api/trackback/id/tr8313024580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása