Legjobb hangoskönyvek letöltése, online hallgatása. Ingyenes könyvek olvasása - mp3, pdf e-book

Hangoskönyvek letöltése, hallgatása

Oz, a nagy varázsló - hangjáték, könyv, film

2017. október 13. - Hangoskönyv Online

Oz, a nagy varázsló - hangoskönyv ingyen letöltés, hallgatás

Tartalom: 1. Hangjáték, hanglemez (ingyen). 2. Hangoskönyv (megvásárolható). 3. E-könyv: ingyenesen letölthető szöveg. 4 Teljes film letöltése

oz-nagy-varazslo.jpegA mű szerzője és eredeti címe: Lyman Frank Baum The Wizard of Oz. Nemzedékek nőttek fel rajta, az Oz, a nagy varázsló az egyik legmeghatározóbb, legtöbbek által olvasott, ismert mesekönyvek közé tartozik. A szerző állítólag nem akart komoly, tanító szándékú történetet írni, hanem inkább valami szórakoztatót, amit a szülők szívesen olvasnak fel a kiságy szélére kuporodva esténként gyerekeiknek, vagy amit a nagyobbacskák már önállóan olvasnak és nem tudják letenni, mert izgatja őket a kaland folytatása. Ha tetszik, ez valóban egyfajta kalandregény a tündérmesék motívumaival. De mondhatjuk fordítva is: a kalandregény fordulatait használó mese. Világhírét részben az Óz, a csodák csodája című, 1939-ben bemutatott amerikai musical-filmnek köszönheti (a színházi musical 1902-11 között aratott sikert a Brodway-n), amelyet Victor Fleming, Richard Thorpe és King Vidor rendezett, a zenéjét Herbert Stothart és Harold Arlen szerezte. Az USÁ-ban 1939. augusztus 25-én mutatták be, Magyarországon több szinkronnal is forgalomba került (1960., 1977., 1992., 2000.). A filmen Dorothy Gale szerepében Judy Garland nyújtott emlékezetes alakítást. A film zenéjét és legjobb dalát 1940-ben Oscar-díjjal jutalmazták.

Bár a mű több mint száz éves, még mindig érdemes újra és újra megjelentetni: a nosztalgiázó nagymamák hatalmas megelégedéssel ajándékozzák kisunokáiknak. Az említetteken kívül sok más feldolgozása is létezik - és persze magyar hangoskönyv is készült belőle (Mácsai Pál olvassa fel.) Előbb azonban egy ingyenes lehetőség:

1. Hangjáték - Hanglemez. Ingyenes online hallgatás

A hangjáték alapján dupla bakelitlemez készült 1980-ban, ez hallgatható meg hangoskönyvként Youtube-videó formátumban. Katta lejátszáshoz

A rádiójáték szereposztása

Oz - Haumann Péter; Dorka - Csellár Réka; Totó - Kaszás Gergő; Madárijesztő - Székhelyi József; Bádogember - Gelley Kornél; Oroszlán - Sztankay István; Jó boszorkány - Szemes Mari; Rossz boszorkány - Galambos Erzsi; Majomkirály - Vallai Péter; Farkaskirály - Fekete Tibor; Nyugorok vezére - Bárány Frigyes; Rádiós - Pusztai Péter; Kulcsár - Jászai László

Lyman Frank Baum ma már klasszikusnak számító meseregényéből Szöllôsy Klára míves fordításának a felhasználásával rádióra írta: Schwajda György. Zenéjét Victor Máté szerezte. A rendező: Siklós Olga

Lyman Frank Baum 1856-1919

1856 május 15-én született New York állam Chittenango városkában, egy kilencgyermekes családban hetedikként.  gyermekeként. Amerikai gyermekkönyvíró, legismertebb munkája az Óz, a csodák csodája (más fordításban Oz, a nagy varázsló). Kalandos élete során volt kakastenyésztő, bolttulajdonos és számos újság alapítója, szerzője. Az Óz történetében szereplő leírások lényegében Észak-Dakotában szerzett élményeiből és tapasztalataiból táplálkoznakt. 1900-ban adták ki Denslow nevű társával az Óz, a csodák csodáját, mely attól kezdve két éven át vezette a gyermekkönyv-eladási listákat Amerikában, s Baum további 13 regényben mesélt a történet szereplőinek sorsáról. 1902-ben Baum és Denslow Paul Tietjens zeneszerzővel és Julian Mitchell rendezővel megalkották a regény musical-változatát is Fred R. Hamlin szövegkönyve alapján. 1902-től 1911-ig számos előadást élt meg Chicagoban és a Broadwayn, majd országszerte is. - F. Baum 1919 május 6-án halt meg agyvérzésben.

2. Hangoskönyv - Kossuth kiadó: Óz, a nagy varázsló

Online megrendelhető: L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló - hangoskönyv
Mácsai Pál előadásában

oz-nagy-varazslo-hangoskonyv-letoltes.jpgKiadói ismertetés: Valahol messze, a zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Oz, a nagy varázsló. Dorka is tőle szeretne tanácsot kérni, hogyan juthatna vissza Kansasba Totó kiskutyájával együtt. Útja során három jó barátra is szert tesz: a bölcsességre vágyó, egyébként éles eszű Madárijesztőre, a magát gyávának valló, bátorságát mégis jó pár alkalommal bizonyító Gyáva Oroszlánra és a „szív nélküli” Bádog Favágóra, akinek bádogtestében érdekes módon mégis érző szív dobog. Mindannyian vágynak valamire, s az út maga ismerteti meg velük, hogy amire vágynak, az nem egy varázsló csodás hatalmától függ, hanem csak önmaguktól.

3. A mese teljes szövege - ingyenes e-könyv

oz-a-nagy-varazslo-konyv.jpgA Móra Könyvkiadó mesekönyve alapján közzétett szöveg ismertetője: Valahol messze, a zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Óz, a Nagy Varázsló. Úgy hírlik, hogy fényes palotájában a legkülönbözőbb kincsek garmadáját gyűjtötte egybe, köcsögszámra áll ott a bátorság és az ész, egész gyűjteménye van emberi szívekből, s varázshatalma akkora, hogy a világban sodródó Dorka is tőle kér tanácsot, hogyan juthatna haza Kansasba. Óz palotája felé igyekszik hát mindenki, aki csodás segítségre vágyik. Oda tart a vándorúton összesereglett társaság: Dorka, a Madárijesztő, a Bádog Favágó, a Gyáva Oroszlán, no meg Totó, a játékos kiskutya is.

Film ingyen: Óz, a csodák csodája

Teljes film magyar szinkronnal!

Rövid tartalom

A kansasi rónaság közepéről Dorkát és Toto kutyát a forgószél csodás vidékre repíti, a mumpicok országába. Kiderül, hogy a kislány messzire elkerült otthonától. A jóságos Északi Boszorkánytól megtudja, hogy Smaragdvárosba kell eljutnia Ozhoz, a legnagyobb varázslóhoz, mert csak az ő segítségével juthat vissza az otthonába. A hosszú vándorút során Dorka igaz barátokra talál: a Madárijesztőre, a Bádog Favágóra és a Gyáva Oroszlánra, ők is a Bölcsek Bölcse segítségére vágynak. Számtalan kaland után elérkeznek Oz fényes palotájába. A nagy varázsló „megajándékozza” a Madárijesztőt ésszel, a Bádogembert szívvel s a Gyáva Oroszlánt is bátorrá teszi. Együtt folytatják útjukat, és persze a számtalan kaland során kiderül, hogy a madárijesztő egymás után ontja a jobbnál jobb ötleteket, a bádog favágó mindenkit oltalmába fogad, és a gyáva oroszlán is kiáll mindenkiért. Végül megérkeznek Óz fényes palotájába, aki azt mondja, csak akkor segít, ha elpusztítják a másik gonosz boszorkányt is. Újabb kalandok során ez a feladat teljesül (mérgében Dorka ráborít egy vödör vizet és az egyszerűen "elolvasztja" a boszorkányt). A mese végén a nagy varázsló lelepleződik, de azért állja a szavát és Dorka barátainak ad észt, szívet és bátorságot, csak Dorkán nem tud segíteni, neki azt tanácsolja, hogy keresse fel a jó Déli Boszorkányt, őt majd az ő útmutatása segíti haza szeretett otthonába.

És a nagy sláger:

Valahol a szivárvány felett

Somewhere Over the Rainbow - The Wizard of Oz (1939)

A bejegyzés trackback címe:

https://hangos-konyv.blog.hu/api/trackback/id/tr3512966925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása