Legjobb hangoskönyvek letöltése, online hallgatása. Ingyenes könyvek olvasása - mp3, pdf e-book

Hangoskönyvek letöltése, hallgatása

Rejtő Jenő: Az előretolt helyőrség

Az előretolt helyőrség (1939) Rejtő Jenő (írói álnevén P. Howard) egyik legismertebb, legnépszerűbb légiós története

2012. október 17. - Hangoskönyv Online
- Rejtő: Az előretolt helyőrség c. hangoskönyv letöltése - légiós történet - regény + e-könyv + képregény -

Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség. Hangoskönyv online

A fenti hangoskönyv ingyenesen hallgatható, letölthető. Megjelent a regény művészi igényű előadást tartalmazó hangoskönyv-változata is, megrendelhető, megvásárolható a Kossuth kiadónál: Az előretolt helyőrség Reciczky Gábor felolvasásában. Ízelítő:

A regény teljes szövege online elérhető - PDF Könyv:

Rejtő Jenő: Az előretolt helyőrség - PDF könyv letöltés, olvasás

 

A regény cselekménye

előretolt helyőrség könyvJules Manfred Harrincourt, becenevén Galamab, a kilépett tengerészkadét kocsmazenészként tengeti napjait Marseille kikötőnegyedében. Egyetlen vágya, hogy minél előbb jobb létre szenderüljön, ugyanis életbiztosításával szeretné megmenteni a nyomortól húgát és özvegy édesanyját. Csakhogy a rokonszenves fiatalembert jóakarói rendre megóvják a veszélytől, a szerencse egy pillanatra sem hagyja el, s kivételesen erős szervezete ellenáll mindenféle megpróbáltatásnak és betegségnek. Végső elkeseredésében jelentkezik a francia légióba, s közben belekeveredik egy szövevényes bűnügybe, melynek nem kevesebb a tétje, mint a civilizációtól még érintetlen egyenlítői Afrika gyarmatosítása.

Rejtő kalandregénye egy izgalmas és szövevényes nyomozás története, ráadásul itt senki sem az, akinek látszik, vagy akinek kiadja magát. A kevés önazonos szereplő egyike Galamb barátja, a termetes, vasöklű és poétai tehetségére mindenekfelett hiú Trappauer Hümér, akinek verses eposzaitól jobban rettegnek az ellenfelek, mint kivédhetetlen pofonjaitól. Hümérnek és veretes költészetének eredetileg nagyobb szerepet szánt az író, de kiadója megkurtította a szöveget: "Ez a Howard kibírta azt is, hogy Az előretolt helyőrség legjobb részeiből 42 oldalt húzzon Troppauer Hümér költőből, mert 'ezeknek az olvasóknak nem kell a humor, csak épp egy kicsi'”, írja egyik levelében a csalódott szerző.

A történet az elejétől a végig bővelkedik a meglepő fordulatokban, alighogy megoldódik egy rejtély, máris felbukkan az újabb titok. Ám az olvasó még így is könnyebben igazodik ki a szövevényes cselekményben, mint maga főhős, Galamb ugyanis nem éppen szintézisalkotó elme. Őt a természetes jóindulat és a cseppet sem természetes halálvágy vezeti keresztül-kasul a kegyetlen sivatagon, hogy végül egy titkosügynöknek hitt alkoholista cipész ködös és kelletlen utasításait követve végül kiszabadítsa az előretolt helyőrséget a lázadók markából, s haszonélvezőjévé váljék a bűntények megoldásának is. Ahogy a Rejtő-féle légiós történetekben megszokott, a főhőst a veszélyes kalandok közepette sem kerüli el szerelem, az imádott hölgy ezúttal a titokzatos történet kulcsfigurája, s szokatlan viselkedésével nem kevés fejtörést okoz a váratlan fordulatokat nem túlságosan kedvelő Galambnak.

Rejtő jellegzetes nyelvi humora, a csattanóba futtatott, gyorsan pergő jelenetek, a történetalakítás újabb és újabb csavarjai egy percre sem engedik lankadni az olvasó figyelmét. Az előretolt helyőrség az író egyik legfeszesebb, legfordulatosabb légiós története, mely derűs humorának, ugyanakkor a tragédiát is sejtetni képes, mélyen humanista szemléletének köszönhetően ma is élvezetes olvasmány.

Gyakran idézett részletek a regényből:

  • Mindenki onnan jön, ahonnan akar, vagy ahonnan szabadon bocsátják.
  • Az élet nehéz, de meghalni sem könnyű.
  • Akiknek nem fáj az élet, azok a halál gondolatát is könnyebben viselik el.

- De biztos, hogy nincsenek papírjaid?
- Egy szál sincs.
- Ezt majd igazolnod kell. A kapitány régimódi ember, és köti magát bizonyos formaságokhoz.

Az előretolt helyőrség a rajongók körében kultikus tiszteletnek örvendő képregényváltozatban is megjelent Cs. Horváth Tibor átiratában és Korcsmáros Pál rajzaival. A fekete-fehér képsorozatokat a Füles 1967-es évfolyama közölte folytatásokban, beszkennelt reprintje itt érhető el a neten (a jobb hasáb számaira kattintva lehet lapozni: Rejtő: Az előretolt helyőrség - KÉPREGÉNY

eloretolt-helyorseg-kepregeny.jpg

Rejtő munkássága, regényeinek utóélete

Rejtő Jenő a két világháború közötti magyar irodalom sokféle műfajban otthonosan mozgó, termékeny alkotója. Egyes kritikusok szerint neki köszönhető a hazai populáris irodalom megújítása. Rejtő elsősorban a P. Howard és Gibson Lavery álneveken közreadott légiós, illetve vadnyugati témájú humoros kalandregényeivel írta be magát az irodalomtörténetbe.

„…amit ő írt, az sem nem ponyva, az sem nem útszéli krimi, hanem igenis nagy művészet és – hamarjában használom a szót, noha ki nem állhatom – humánum. Rejtő Jenőben mennyi melegség, emberközelség, megértés, nagyszerű humor, kedvesség, gyengéd elnézés van az emberi botlásokkal szemben.” (Szentkuthy Miklós: Frivolitások és hitvallások).

Talán nincs még egy olyan író, akinek humoros bölcsességei, vicces szófordulatai olyan mértékben ivódtak be a közkultúrába és a városi folklórba, mint a Rejtő-idézetek. De nem csak az író nyelvi leleményei elévülhetetlenek, az általa teremtett idealizált, századeleji Afrika-kép inspirációja is tetten érhető a populáris kultúrában (l. R-Go együttes színpadképei, fellépőruhái).

Rejtő Jenő népszerű regényei számtalan megjelenést értek meg, de a teljes, kritikai életműkiadás még várat magára. Legutóbb 2017-ben jelent meg egy eddig ismeretlen Rejtő-szöveg, a Petőfi Irodalmi Múzeum által őrzött hagyatékból előkerült noir kémtörténetet Tatjána címmel adta ki a Szépmíves.

Az új évezredben megélénkült a Rejtő-kultusz, tanulmánykötetekkel, kiállításokkal, kulturális rendezvényekkel emlékeztek meg az író születésének 100. és 111. évfordulójáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangos-konyv.blog.hu/api/trackback/id/tr2813145416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása